Bedste allergivenlige støvsugere i test

Rangeringen er baseret på støvsugerens funktioner, design, pris samt diverse tests.

Vis filter Skjul filter

Maks. pris

0

Mærke

Energiklasse

Lydniveau

0

Vægt

0

Ladetid

0
#1
Nilfisk Elite støvsuger
Nilfisk Elite støvsuger
Dagens bedste pris 1.956 kr.
Til butik
#2
Pladsholder
Nilfisk Støvsuger Elite RCL14E08A2
Dagens bedste pris 1.956 kr.
Til butik
#3
Pladsholder
Nilfisk Støvsuger Elite WCL14P08A1-2B
Dagens bedste pris 2.073 kr.
Til butik
#4
Pladsholder
Nilfisk Støvsuger Elite CHCO14P10A1
Dagens bedste pris 3.169 kr.
Til butik

Døjer du med allergi – køb en allergivenlig støvsuger

En større og større andel af danskere i dag lider af allergi af den ene eller anden art. Samtidig er der flere personer som døjer med støvallergi, hvorfor det er essentielt at have en rigtig god støvsuger i hjemmet. En støvsuger er monteret med et filter, som optager de grove støvpartikler der kommer fra støvsugerens udblæsningsluft.

Har man støvallergi er det første kendetegn at man nyser ofte. Samtidig kan man være udsat for at det klør i øjne, ganen eller luftvejene, som også kan være en stor irritation.

Opholder du dig ofte i et lokale med dårlig indeklima og hvor der er meget støv, er man tilbøjelig til at udvikle eller forværre ens støvallergi. Det forholder sig sådan med allergi, at hvis man bliver udsat for den område man er allergisk for, forværres det over tid. Derfor er det strengt nødvendigt, hvis man tror man har støvallergi, at man gør noget ved det. De to bedste metoder til det, er at lufte ud regelmæssigt og støvsuge regelmæssigt.

Mange er tilbøjelige til at støvsuge måske en gang om ugen eller hver anden uge. Har man støvallergi, er det nødvendigt at gøre det oftere – og med en allergivenlig støvsuger.

Hvad kendetegner en allergivenlig støvsuger?

Det som kendetegner en allergivenlig støvsuger er det filter som modellen er udstyret med. Der findes mange forskellige typer af filtre – nogle producenter laver deres eget samtidig med at der findes et “standard” filter, som er EU godkendt og sikre en støvsuger som er allergivenlig. Hele formålet med et filter er at opsamle støvpartiklerne i den luft som støvsugerens motor generer.

Nye EU regler kræver, at støvsugerens bliver klassificeret i henhold til modellens støvemission – altså hvor meget støv slipper ud af støvsugeren, efter at den at støvsuget det op. Er man allergiker skal man gå efter støvsugere med A klassifikation i støvemission, som gør at næsten intet støv slipper ud af støvsugeren, da filteret opfanger selv de mikroskopiske støvpartikler fra udstødningsluften. Klassifikationen kan ses på det EU mærke som alle støvsugere har.

Ønsker du at vide mere omkring de enkelte filtre, kan du med fordele lave en google søgning på det relevante filter. Det mest hyppige filter er et HEPA (High Efficiency Particulate Air) filter, som anses for at være et af de mest effektive på markedet.

Er poseløs eller støvsuger med pose bedst mod allergi?

Fremskridt inden for støvsuger verdenen har gjort verden forelsket i poseløse støvsugere. Hvis du har allergi og/eller astma, så noter dette ned: Almindelige støvsugere med pose er faktisk et bedre valg for dig. Hvorfor spørger du? Fordi der ikke er nogen mulighed for støv kan komme ud af posen, når det er tid til at skifte den ud – en skarp kontrast fra de uundgåelige støvbeholdere, du skal tømme med en poseløs støvsuger – og derfor har du mindre kontakt med støv og snavs.

Som du søger efter det rigtige støvsuger, kan du måske se efter et med et forseglings system eller HEPA filtreringssystem, som effektivt fælder allergener. Det er dog ikke en 100% skudsikker løsning, da støvsuger med HEPA – især dem, der er ledningsfri i forhold til de traditionelle støvsugere – da de lejlighedsvis også lækker støv.

Du bør også tænke på din gulvtype. Hvis du for det meste har tæppebelagte gulve, er en oprejst støvsuger et godt valg for dig; mens beholder-støvsugeren er ideelle til trægulve. Der er selvfølgelig undtagelser fra denne regel, men at vide dette vil hjælpe med at lede din søgning.

Støvemissionsklasse på støvsugeren

På hvilket som helst eu datamærke på en støvsuger, kan du finde en karakter fra A-G for støvemission. Natuligvis gælder det at A er den bedst mulige klasse, mens G er den dårligeste. I dag ser man typisk støvsugere have enten A eller B og nogle enkelte modeller med et C i denne klasse. Denne klassificering giver dig et udtryk for om hvor mange støvpartikler der er i udblæsningsluften på din støvsuger. Det vil sige, at der bliver målt på, hvor meget støv, som initielt er blevet samlet op af støvsugeren, som forsvinder ud i rummet igen. Dette skulle helst gerne være så minimalt, som muligt, i sær hvis du er støvallergiker.

Som sagt, så er størstedelen af dagens støvsugere udstyret med den bedste klassificering indenfor støvemission, nemlig A. Det er imidlertid vigtigt at holde sig for øje, at dette ikke nødvendigvis er den mest allergivenlige støvsuger på markedet. Her handler det i høj grad om det filter som sidder i støvsugeren.

Støvsuger med HEPA filter

Et HEPA filter er vigtigt at kigge efter, når du er på jagt efter en allergi- og astmavenlig støvsuger. Dette skyldes, at et filter, som navnet antyder, filtrere støvpartikler, mikropartikler og andet snavs fra, når støvsugeren skal ud med luften igen. HEPA er kort for “High Efficiency Particulate Arrestance/Air”. HEPA filter en en amerikansk standard, som først blev introduceret i 1983, og er blevet anvendt lige siden blandt en lang række af de førende støvsuger producenter.

Egentligt findes der 3 forskellige klassificeringer indenfor filter systemet, som er EPA/HEPA/ULPA filtre. Det kan ses i tabellen længere nede.

For at sikre at et rent rum er i stand til at nå de ønskede renhedsniveauer, er det ekstremt vigtigt, at tilførselsluften ind i renseværelset fra støvsugeren filtreres med EPA / HEPA / ULPA filtre, der er i overensstemmelse med og er certificeret til EN1822: 2009. EN1822: 2009 er den standard, der styrer højtydende luftfiltre.

Denne standard beskriver ikke alene de effektivitetsstandarder, der kræves fra disse luftfiltre, men den beskriver også de testmetoder, der kræves for at klassificere disse filtre i deres kategorier. EPA, HEPA og ULPA filtre er de navne, der er givet til de forskellige filtergrupper for højtydende filtre.

Filterklasse beskrivelsen er:

– EPA 10-12: Efficiency Particulate Air Filters
– HEPA 13 – 14: High Efficiency Particulate Air Filters
– ULPA 15-17: Ultra Low Penetration Air Filters

Hvorfor en allergivenlig støvsuger?

Når du gør rent i dit hjem, så farer støvet rundt i luften, dette kan oftest give store gener hvis man er allergisk over for støvet – det er derfor det er så vigtigt, at eliminere så meget støv som muligt. Samtidig så kommer der også udblæsningsluft ud af støvsugeren, da den indsugede luft jo skal ud igen. Denne luft kan i nogle tilfælde også indeholde støv, hvis dette ikke er blevet ordentligt filtreret inde i støvsugeren, dermed bliver der bare skabt endnu mere støv i luften, og situationen for dig bliver endnu værre.

Der er ikke noget mere træls end at skulle associere støvsugning med røde øjne og høje nys. Det er derfor vigtigt, at du vælger at investere i en støvsuger, som er allergivenlig og dermed forbedrer dit hjems indeklima og i sidste ende dit eget helbred.

Hvordan fungerer en allergivenlig støvsuger?

En allergivenlig støvsuger, fungerer på præcis samme måde, som enhver anden støvsuger gør. Den store forskel skal findes i det som man kalver “støvemission”. En støvsugers støvemissionklasse afgør, hvor god støvsugeren er til at filtrere den støv som bliver suget ind i maskinen, inden det kommer ud igen som udblæsningsluft.

Hver eneste støvsuger på markedet er blevet testet iht. EU fastsætte krav, hvor den et af disse krav altså er i hvilken støvemission klasse, støvsugeren befinder sig. Støvsugeren kan få alt fra bedømmelse A til bedømmelse G, hvor A altså er det bedst mulige resultat.

Alle de støvsugere du finder på denne side, kan du således være sikker på har fået bedømmelse A i støvemission, og dermed er de også de mest allergivenlige støvsugere på markedet.

Det som især kendetegner en allergivenlig støvsuger, er dens evne til at filtrere støvet effektivt – dette sikrer at luften som kommer ud af støvsugeren er renere end den luft, som allerede er i rummet og det er lige præcis det som er meningen.